Hvordan melde?

Innledning
I forbindelse med en rettssak der en far var tiltalt for å ha drept mor vitnet en barnhagelærer, og i avisen kunne man lese følgende (stedsnavn er fjernet):
Tingretten fikk i dag høre at flere av barna forsøkte å varsle om vold i familien. Men hverken skolen, barnehagen eller psykologtjenesten reagerte og volden fortsatte i årevis frem til drapet på barnas mor.
To av de fire barna som i august i fjor mistet moren sin, gikk i en barnehage. På slutten av dagen snakket en førskolelærer med de to, etter at det hadde vært slåssing i barnehagen. (…) Dere vet at det ikke er lov til å slå i Norge sa jeg til dem. “Pappa slår”, sa den fire år gamle jenta. “Det der er en hemmelighet, det vet du jo”, brøt hennes to år eldre bror inn.
Jeg fulgte det ikke opp, men rapporterte det til styreren i barnehagen. Jeg mente vi skulle melde det videre til barnevernet. Men styreren ville diskutere det internt. Det ble også snakk om å ta en samtale med faren. Men styreren ville ikke gjøre det, for hun mente at faren hadde gjort så mye godt for barnehagen og hun ville ikke ødelegge for det, sa førskolelæreren.
Hun gjorde det klart at hun var veldig uenig med barnehagestyreren og at meldingen fra barnet burde vært meldt til barnevernet.”
Du skal i det kommende få lære litt mer om din plikt til å søke å avverge visse straffbare handlinger, og din plikt til å melde fra til barnevernet når du har grunn til å tro at et barn opplever vold eller seksuelle overgrep. Deretter skal vi se nærmere på hvilke rutiner du og din barnehage bør ha for melding til barnevernstjensten. Men først skal du få litt mer innblikk i barnevernets oppgaver og funksjon.
Dette kapittelet vil gi deg kunnskap om:
- Avvergelsesplikt
- Barnevernets oppgaver
- Meldeplikt til barnevernet
- Rutiner for melding til barnevernstjenesten
- Saksgang og tilbakemeldinger fra barnevernet
- Saksgang i politiets arbeid/etterforskning
- Hva skjer i tilrettelagt avhør (litt om Barnehuset)